Paralel Yapı finansörü Akın İpek'in Eskişehir'de siyanürle altın üretimi yapılan madeni, ruhsat yenilenmediği için üretimi durdurdu. Maden 921 dekar mera alanı gasp edilerek kurulmuştu.
İŞTEN KOVMA TEHDİDİYLE İŞÇİLERE EYLEM YAPTIRDILAR
Akın
İpek, kendisine ait televizyonda, şirketin zarar etmesine rağmen çalışanlar işsiz kalmasın diye madenleri kapatmadığını söyleyerek algı operasyonu yaparken, şirketin Kayseri Himmetdede'de bulunan maden ocağında işçilere, işten atılma tehdidiyle eylem yaptırıldığı öne sürüldü. Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Akın İpek'e ait Koza Maden İşletmeleri'nin Kayseri'deki Himmetdede ocağına ruhsat verilmeyince paniğe kapılan şirket, kendi TV kanallarına ait kameralarını bölgeye gönderip, protesto eylemi yaptırmak istedi. İki oğlu madende çalışan mahalle muhtarına anons yaptırıp, mahalleliyi okul bahçesinde toplamak isteyen işletme yetkilileri, kimse gelmeyince bu kez gözünü işçi ailelerine dikti. Madende çalışan işçiler ve ailelerine, işten atma tehdidiyle eylem yaptırıldığı öne sürüldü. Bölgede suların çamurlu aktığını belirten Düven Mahallesi sakini Hasan Efe ise maden ocağı nedeniyle 18 yerleşim biriminin tehlike altında olduğunu söyledi.
O MADENDE ALTIN ÜRETİMİ DURDURULDU
Paralel Yapı finansörü Akın İpek'in Eskişehir'de siyanürle altın üretimi yapılan madeni, ruhsat yenilenmediği için üretimi durdurdu. Maden 921 dekar mera alanı gasp edilerek kurulmuştu
Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen işadamı Akın İpek'e ait Koza Altın İşletmeleri'nin Eskişehir'in Karakaya köyündeki zehir saçan madeni, ruhsat yenilenmediği için üretimini durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçici faaliyet belgesi vermediği, siyanürle altın üretimi yapılan Kaymaz Maden Sahası, geçen yıl Başbakanlık'ın "ret" kararına rağmen 921 dekarlık mera alanı gasp edilerek kurulmuştu.
KAP'A BİLDİRDİLER
Paralel örgütün finansörlerinden Akın İpek, şirketi Koza Altın İşlemeleri'nin altın çıkarma bahanesiyle açtığı Eskişehir'in Karakaya köyündeki zehir kuyusunda üretimi durdurdu. Koza Altın, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçici faaliyet belgesi alamadığı için Kaymaz Maden Sahası'nda üretimi durdurduğunu duyurdu. Şirket, köylülerin kullanım hakkı olan araziyi Başbakanlık'ın "ret" kararına rağmen gizlice İl Mera Komisyonu'ndan karar çıkartarak gasp etmişti.
SABAH YAZMIŞTI
Maden bölgesindeki siyanür kullanımı köylüleri de isyan ettirmişti. Köylerinin maden sahalarına yakın mesafede bulunduğunu belirten vatandaşlar, "Koza Altın şirketi burada çalışmaya başladıktan sonra köyün içinde esaret hayatı yaşamaya başladık. Tarlalarımız, meramız hep maden sahası oldu. Köyde tarım ve hayvancılık bitti. Siyanürlü çalışmalar hayatımızı riske atıyor. Biz burada altın madeni istemiyoruz" demişti. Koza'nın vurgununu SABAH gazetesi 3 Mart 2014 tarihli, "Paralel Arazi İşgali" haberiyle duyurmuştu. İddiaya göre, Koza Altın İşlemeleri yetkilisi Feridun Akyol, Başbakanlık'a başvurarak Eskişehir Sivrihisar'a bağlı Karakaya köyünde altın bulduklarını belirtip, köylülerin kullandığı devlete ait 921 dekarlık mera arazisinin kendilerine tahsis edilmesini istemiş, Başbakanlık ise 8 Mayıs 2013'te Altın Koza'nın bu talebini reddetmişti. Başbakanlık'ın olumsuz görüşüne rağmen şirket, 30 Eylül 2013'te bu kez Eskişehir Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Mera Komisyonu Başkanlığı'na başvurarak araziyi kullanmak istediklerini bildirmişti. Toplanan komisyon da Başbakanlığın aksi yöndeki kararına rağmen arazinin kullanım iznini Koza'ya vermişti. 2012/15 sayılı genelgede, Başbakanlık onayı olmadan devlet arazilerinin tahsis edilemeyeceği belirtildiği halde meranın kullanım iznini gizlice alan Altın Koza'nın bu oyunu ise yapılan bir ihbarla ortaya çıkmıştı.
ÇEVREYİ VURAN FABRİKAYA, JET SORUŞTURMA
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, SABAH'ın haberini ihbar kabul etti, Bergama'da peynir altı sularını dereye salıp çevre felaketine yol açtığı saptanan Akın İpek'in süt ürünleri fabrikasına soruşturma başlattı.
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Akın İpek'in peynir altı sularını dereye salarak çevre felaketine yol açan İzmir-Bergama'daki fabrikası için jet soruşturma başlattı. Akın İpek'e ait Bergama'nın Çamavlu köyündeki İpek Çiftliği süt ürünleri fabrikasının neden olduğu çevre katliamına ilişkin soruşturma başlatıldı. SABAH'ın haberini ihbar kabul eden İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. İl Müdürü Selahattin Varan'ın talimatıyla bölgeye giden ekipler Çamavlu köyü deresinden numune aldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "Haberi ihbar kabul edip arkadaşlarımızı Çamavlu köyüne göndererek, dereden numune aldırdık. Numuneleri inceleyeceğiz ve çıkan sonuca göre gerekli işlemi yapacağız" dedi. Derenin geçtiği bölgedeki köylerde yaşayanlar, Akın İpek'in 6 yıldır peynir üretimi yaptığı fabrikanın arıtılmadan dereye bırakılan peynir altı suları nedeniyle tarımsal sulama yapamıyor.
DOĞAYA VERİLMESİ YASAK
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay da peynir altı sularının yüksek organik atık sular olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: "Arıtılmadan, su ve toprak gibi ortama deşarj edilmeleri çevreyi olumsuz etkiler. Oksijeni düşürdüğü için sudaki yaşamı da etkiler. Bu nedenle alıcı ortama ya da kanalizasyona verilmeleri kesinlikle yasaktır. Arıtılmaları çok zordur. Klasik biyolojik arıtma tesislerinde arıtılamazlar. İşletmede depolanarak özel arıtma tesislerine gönderilmesi gerekir. Bu tesislerde toz haline getirilerek gıda endüstrisinde kullanılabilir. Ancak bazı işletmeler depolama hacimleri yetersiz olması, arıtma tesislerinin uzaklığı, nakliye ya da ekonomik nedenlerle kaçak olarak kanalizasyona veriyor. Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine göre yasak olduğu için, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili diğer kurumlar tarafından denetlenmesi gerekiyor."